MyBanners
Vrijwillig

Ik ben werkzaam bij de dienst JOS [Jeugd, Onderwijs & Samenleving] van de Gemeente Rotterdam en geef daar sinds 26 maart 2008 tot ieders tevredenheid en op basis van vrijwilligheid, iedere donderdag tijdens de lunchpauze meditaties voor mijn collega's.

Dit zijn korte meditaties van een half uur en speciaal gericht op ontspanning en het loslaten van stress.

Meditatie is pure hersentraining en collega's vertellen mij dat zij geconcentreerder kunnen werken dankzij de meditatiesessies. Bovendien maken zij zich minder druk over conflictsituaties. Je kunt het tenslotte niet iedereen naar de zin maken en je hebt alleen jezelf ermee als je daar slapeloze nachten van hebt. Je moet ze oplossen of loslaten.

Een aantal van mijn collega's hebben zelfs meditatie-cd's van mij aangeschaft, zodat zij ook thuis kunnen mediteren. Deze meditaties zijn natuurlijk wat diepgaander en kunnen emoties bij je losmaken.
Meditatie op het werk


Het voorstel van CNV-bestuurder Lizelotte Smits om in de cao vast te laten leggen dat elke werknemer recht heeft op twintig minuten meditatie per dag is helemaal niet zo’n gek idee. Mediteren werkt namelijk op een heleboel verschillende niveaus.

Lichamelijk
Doordat meditatie het zelfgenezend vermogen van het lichaam bevordert, zal het ziekteverzuimper-centage absoluut naar beneden gaan. Bovendien leert men beter naar het lichaam luisteren, zodat eventuele ziektes eerder opgespoord en/of voorkomen kunnen worden. Meditatie zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en ook bewuster met je energie omgaat. Het zorgt voor een lagere bloeddruk en een lagere hartslag.

Emotioneel
Men leert naar binnen kijken, maar bovenal leert men zijn emotionele leven in betere banen leiden. Het zou toch prettig zijn als werknemers niet meer met alleen hun emoties aan het werk zijn, maar ook hun invoelend vermogen kunnen gebruiken om aan te kunnen voelen wat de klant nu eigenlijk werkelijk wil. Bovendien zullen onderlinge geschillen verminderen, omdat men minder emotioneel op elkaar reageert. Als stress verdwijnt, verdwijnt tevens de behoefte om zich op elkaar af te reageren. Als je geen tijd meer verspilt aan stressen, heb je meer tijd over voor je werkelijke werk. In Amerika heeft men reeds bewezen dat de productiviteit van de mediterende werknemer met 50% toeneemt.

Mentaal
Onderzoek heeft uitgewezen dat op fysiek niveau de hersenactiviteit verandert en cognitieve vaardigheden worden gestimuleerd. Je leert zelfs een groter deel van je hersenen gebruiken. Meditatie is een training voor de hersenen. Meditatie zorgt er tevens voor dat je concentratievermogen toeneemt waardoor je beter in staat bent de zaken op een rijtje te zetten en overzicht te krijgen. Het piekeren neemt af, waardoor je tijd overhoudt voor belangrijke zaken.

Spiritueel
Diezelfde hersenactiviteiten zorgen ervoor dat endorfines worden aangemaakt, waardoor men positiever gaat denken en men zich gelukkiger zal voelen. Iedereen weet toch inmiddels: een gelukkige werknemer is een productieve werknemer. Een gelukkige werknemer is niet altijd op zoek naar een andere baan of een andere uitdaging. Meditatie past in het plaatje van de persoonlijke ontwikkeling.
Wat kan ik voor u betekenen?

* U kunt mij inhuren om bij u op het bedrijf meditaties te geven. In overleg en afhankelijk van het aantal werknemers is het mogelijk om één of meerdere uren per week bij uw bedrijf langs te komen.

* Ik kan u adviseren bij het inrichten van een stilteruimte, waar werknemers zich even kunnen terugtrekken na een moeilijk gesprek of om zaken even voor zichzelf op een rijtje te zetten.

* Meditaties op maat op cd zijn leverbaar voor in de meditatieruimte, waarmee men de overige dagen zelf aan de slag kan.